Kedvenc leveseim egyike a fokhagyma krémleves. A fokhagymát amúgy is a fűszernövények királyának tartom és annak mindennemű felhasználását élvezem. A leves elkészítése roppant egyszerű.
Hozzávalók:
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál vaj
- 15 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 3/4 l húsleves
- 2,5 dl tejszín
- só
- frissen őrölt bors
- frissen reszelt szerecsendió
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk az összedarabolt fokhagymát, rövid ideig együtt pároljuk. A lisztet belekeverjük, lepirítjuk. A húslevest és a tejszínt hozzáadjuk, lefedve közepes tűzön 20 percig főzzük (vigyázat könnyen kifut). A húslevet én ebben az esetben egyszerűen húsleves kockából csinálom.
A kész levest simára turmixoljuk, bár én ezt a lépést nem mindig végzem el, mert nem feltétlen szeretem, ha össze van pépesítve. Legvégén a fűszerekkel ízesítjük. Sajtos pirítóssal tálaljuk.
Másik javaslat:
A másik nagy kedvencem a sajtkrém leves és bizony én ezt a kettőt szoktam vegyíteni. Ebben az esetben ízlés szerint 20-30 dkg füstölt sajtot (pl. mozzarella vagy karaván) teszünk bele, közvetlen a húslével való felengedés előtt, alatt. A lényeg, hogy jól összeolvadjon.