HTML

Smallpile

Friss topikok

  • WebTiger: @chazz: Igaz! Akit egyszer megcsapott egy Honda szele, az nehezen szabadul tőle. Te tudod, miért í... (2010.11.14. 18:07) Mazda
  • chazz: Ez gyönyörű bejegyzés.:) Amit nem sikerült leírni, majd remélem elmondod személyesen. robi (2010.09.03. 15:13) 2010. szeptember 1.
  • adathordozok.hu: HEJ HO-HEJ HO! :) Ági&Jani :) (2010.09.01. 23:44) Hanni - Esti mese

Linkblog

Zöldséges bableves

2011.09.05. 18:48 WebTiger

Az előző bejegyzésemben említettem a zöldséges bablevesemet, aminek a receptjét most megosztom. A főzés során én mennyiséget nem igazán méricskélek, ezért ilyeneket többnyire leírni sem tudok. Érzékkel és kóstolással oldjuk ezt meg.

Egy megfelelően nagy (kb. 6-8 literes) fazékba felteszem a vizet főni. Rögtön hozzáadom a kb. fél kg babot. A babot – bárki bármit is mond – áztassuk be előző éjjel. Hamarább elkészül az étel! Azzal a lendülettel mehet bele a friss zöldség is karikára vágva: sárga és fehérrépa, petrezselyem gyökere, esetleg karalábé. Mindez tetszés szerinti mennyiségben és variációban, de arra azért vigyázzunk, hogy levest és nem főzeléket főzünk. Adjunk hozzá kis sót, borsot, majorannát, babérlevelet és húsleves kockát.

Ebben a fázisban a húsosok tehetnek bele sonkát vagy felszeletelt kolbászt. A sonkát szintén célszerű előzetesen beáztatni. A kolbász már optikailag feldobja az ételünket, ahogy a piros paprika megszínezi a főzőlevet.

Forraljuk ezt az egészet jól össze, majd takarékon főzzük puhára. A vége felé gondoskodjunk az ízesítésről. Jöhetnek ismét a fent sorolt fűszerek (kivéve a babérlevél) ízlésünknek megfelelően.

A végén következik a rántás: kevés forró olajba (kb. 3 evőkanál), megfelelő mennyiségű lisztet elkeverünk. Hozzátesszük a piros paprikát, majd hideg vízzel felöntjük és csomómentesre keverjük. Ha kész, akkor ezt a pár decit hozzáöntjük a leveshez. Szépen elkeverjük.

  

Én nagyon szeretem a petrezselymet, ebből tehát bőségesen rakok bele, apróra összevágva. A legvégén egy pohár tejföllel koronázom meg.

Friss ropogós kenyérrel, esetleg pogácsával, majd utána az elmaradhatatlan palacsintával fölséges étek. Jó étvágyat!  

Szólj hozzá!

Címkék: főzés recept zöldséges bableves

A bejegyzés trackback címe:

https://webtiger.blog.hu/api/trackback/id/tr133204705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása