HTML

Smallpile

Friss topikok

  • WebTiger: @chazz: Igaz! Akit egyszer megcsapott egy Honda szele, az nehezen szabadul tőle. Te tudod, miért í... (2010.11.14. 18:07) Mazda
  • chazz: Ez gyönyörű bejegyzés.:) Amit nem sikerült leírni, majd remélem elmondod személyesen. robi (2010.09.03. 15:13) 2010. szeptember 1.
  • adathordozok.hu: HEJ HO-HEJ HO! :) Ági&Jani :) (2010.09.01. 23:44) Hanni - Esti mese

Linkblog

FilmTiger - Mad Max

2011.01.21. 18:55 WebTiger

Ha egy Avataron edződött mai fiatal megnézi az 1979-ben forgatott Mad Max-et bizonyos, hogy nem ezt fogja élete meghatározó filmélményévé nyilvánítani. Nincs is baj ezzel. Ennek és a mai kor csúcsminőségű, digitális trükkök arzenáljait felvonultató filmjeinek is megvannak a saját helyük és szerepük a filmművészetben.

Felvetődik a kérdés, miért is érdemes rászánnunk azt a cirka két órát a Mad Max-re?!?!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.)   Ebben a filmben szerepelt először (nagy filmben) a főhőst játszó, Mel Gibson, aki mára megkerülhetetlen figurája lett a filmtörténetnek és nem elsősorban színészként, hanem rendezői munkái miatt. Tulajdonképpen ezzel a filmmel futott be. Olyan ez neki, mint Harrison Fordnak, Han Solo szerepe a Star Wars szériában. Addig senki nem tudott róla. A filmet egyébként egyáltalán nem szánták akkora kasszasikernek, amilyen végül is lett belőle. Jól példázza ezt, hogy annyira nem voltak felkészülve a készítők a nemzetközi elismerésre, hogy olyan ausztrál akcentussal beszélnek az eredeti filmben, amit külön kellett (amerikai) angolra szinkronizálni az USA-ban történt bemutatók előtt.

2.)   A Mad Max egy klasszikus vérbosszús film, a jó és a gonosz örökérvényű és már sokszor megírt harcának olyan zsigeri, alapvető szintjeit mutatja be, ami szerintem a legközönyösebb emberben is hamar felviszi a pumpát. A mindennapi küszködéseink, frusztrációink, hétköznapi kis haragjaink kapnak teret ebben a filmben, amit a ma embere is kisebb nagyobb adagokban átél az utakon. Ez egy road movie olyan kipróbált western sablonokkal, ami kicsit megmosolyogtató, de mindenképpen hatnak a filmen. Ez a road movie azonban nem a szabadságról, az emberi vágyakozás kiterjesztéséről szól, hanem a farkastörvényekről, a falka erejéről és brutalitásáról. A megmagyarázhatatlan emberi közönyről és az értelem teljes elvesztéséről.

3.)   A történet teljesen kiszámítható és jól nyomon követhető. Szinte nem is értjük, hogy a szereplők miért nem akadályozzák meg ezeknek a beteljesedését. Aztán rájöhetünk, hogy itt bizony nincsenek kifogyhatatlan tárral rendelkező Schwarzeneggerek, Földet megmentő Bruce Willisek. Itt egyszerű, a poros kisvárosban élő senkiháziak vannak, akik a saját bőrükön tapasztalják meg rossz döntéseiknek, előre nem gondolkodásuknak a következményeit. Ez ebben a formában végtelenül naivvá és egyszerűvé teszi az egész cselekményt, de éppen ettől válik olyan emberileg befogadhatóvá.

4.)   Végül a lényeg: a Mad Max egy kult film. A saját korában is meglepőt tudott nyújtani (ehhez az érzéshez azonban ott és akkor kellett megnézni ezt a filmet). Ha figyelembe vesszük, hogy a három részesre duzzadt sorozat, milyen apokaliptikus jövőképet vázol fel, akkor ez hatványozottan igaz. Számomra a modern western filmek egyik legjobb megtestesítője. Igaz itt már másfajta paripákon száguldoznak.

Szólj hozzá!

Címkék: film 1979 mad max

A bejegyzés trackback címe:

https://webtiger.blog.hu/api/trackback/id/tr782603458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása