HTML

Smallpile

Friss topikok

  • WebTiger: @chazz: Igaz! Akit egyszer megcsapott egy Honda szele, az nehezen szabadul tőle. Te tudod, miért í... (2010.11.14. 18:07) Mazda
  • chazz: Ez gyönyörű bejegyzés.:) Amit nem sikerült leírni, majd remélem elmondod személyesen. robi (2010.09.03. 15:13) 2010. szeptember 1.
  • adathordozok.hu: HEJ HO-HEJ HO! :) Ági&Jani :) (2010.09.01. 23:44) Hanni - Esti mese

Linkblog

Őrségi nyár - Ételek és egyéb finomságok

2010.08.15. 02:12 WebTiger

Ígértem, hogy ejtek egy-két szót az ételekről. A tanyán, ahol voltunk állandó esti program volt a bográcsozás, ami egy ilyen helyen szinte kötelező szertartás, az esti jó hangulat része. Ehhez a Tibor a tulaj, minden szükséges kelléket biztosított. Nem kell bonyolult ételekre gondolni.

Volt paprikás krumpli, kakaspörkölt, chilis bab, utolsó este pedig tárcsán sütöttünk chips-et. Volt amelyik jobban, volt amelyik rosszabbul sikerült, de annyit már értek a főzéshez, hogy ilyen adagokban (12-14 fő) már érteni kell az ízesítéshez, ez már nem olyan egyszerű, mint kisebb mennyiségben. De a lényeg itt nekünk nem is ezen volt, hanem a hangulaton, az ételek előkészítésén, a pattogó tűz látványán és illatán és mindezek közben a tartalmas beszélgetéseken.

Közbevetőleg, Lencsi és Vili továbbra is kitartóan folytatták a „Nem”, „De” diskurzust.

Az egyik este eleredt az eső főzés közben. A kuktát azonban ez sem riasztotta el. Ügyes mozdulatokkal három facölöpöt vert le a földbe. „Eddig meg is volnánk, de mit teszünk a tetejére, esővédőnek?” – morfondírozott magában. Aztán megjött az isteni szikra és együttes erővel sikerült a cölöpök tetejére rodolfóznunk a gyerekek ugráló asztalát. Tibor gazdának a másnapi birtok bemutató túráján (merthogy ilyet rendszeresen szerveznek) nem kis leleményre volt szüksége, hogy megmagyarázza a kíváncsi vendégeknek, hogy mi ez a furcsa tákolmány a tűzrakóhely körül.  

Egyik este kürtöskalács sütést rendeztünk. Na, az jó móka volt. Most már végre ezt is tudom, hogy kell csinálni! A tésztát ki kell nyújtani és 5-10 centi széles, 30-50 centi hosszú „szalagot” kell belőle vágni. A tészta pontos receptjét nem tudom, de egyszerű, kalács tésztának tűnt. Ezt jobb híján beolajozott seprűnyélre kell feltekerni, de van ehhez profi kürtöskalács sütő henger is. Aztán vékonyan beolajozzuk és belehempergetjük a cukorba. Mehet a tűz fölé. Épp úgy mintha szalonnát sütne az ember. Vigyázni kell, nehogy odakozmáljon rajta a cukor. 10 perc alatt megvan. Érdemes kicsit vastagabb tésztát tekerni, mert ha vékony, akkor nagyon kiszárad, kemény lesz. Ha kész, akkor még melegen lehet dióba, mandulába, fahéjba, kókuszreszelékbe vagy ezek keverékébe megforgatni. A gyerekek nagyon élvezték!

Még egy dolgot szerettem volna. Ez pedig a dödölle sertés pörkölttel, amit nem mi, hanem egy helyi néni készített nekünk. Melegen ajánlom mindenkinek, aki még nem próbálta, mert a krumpli elkészítésének egy igen ízletes módja ez. A dödölle receptje itt olvasható >>.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: család nyaralás őrség

A bejegyzés trackback címe:

https://webtiger.blog.hu/api/trackback/id/tr642222453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása