HTML

Smallpile

Friss topikok

  • WebTiger: @chazz: Igaz! Akit egyszer megcsapott egy Honda szele, az nehezen szabadul tőle. Te tudod, miért í... (2010.11.14. 18:07) Mazda
  • chazz: Ez gyönyörű bejegyzés.:) Amit nem sikerült leírni, majd remélem elmondod személyesen. robi (2010.09.03. 15:13) 2010. szeptember 1.
  • adathordozok.hu: HEJ HO-HEJ HO! :) Ági&Jani :) (2010.09.01. 23:44) Hanni - Esti mese

Linkblog

Parfümőr

2010.08.25. 22:34 WebTiger

Ezen a reggelen egy fantasztikus élményben volt részem a Class FM – Morning Show jóvoltából. A téma az egyetlen magyar „Orr”, Zólyomi Zsolt parfümőr volt. A parfümőr az az ember, aki hivatásszerűen szagol, elemez és illatokat alkot. 

A riportban megszólaltatott Zólyomi Zsolt, hihetetlen érdekesen és eszenciálisan foglalta össze ennek a valóban izgalmas világnak a részleteit, kicsit fellebbentve a fátylat kulisszatitkokról. Az ő szaglása saját bevallása szerint valahol az átlagember és a kutya között van. Egy hétköznapi ember, ha szagmintákat vesz, akkor egymás után négy maximum öt illatot tud pontosan megkülönböztetni, majd semlegesíteni kell a szaglószervet, amire az emberi bőr vagy egész egyszerűen a friss levegő a legalkalmasabb. Híres és kereskedelmileg jól hangzó drogériákban erre a kávészemeket alkalmazzák, ami egy hihetetlen nagy tévedés, az orrunk becsapása. A kávé ugyanis olyan intenzív és sokrétű illatanyag, aminek a hatását csak ahhoz lehetne hasonlítani, mintha az embernek a szemébe – aki egymás után öt filmet megnézett – stroboszkóppal világítanának bele. A hatás minden csak nem pihentető! Szóval ez kerülendő!

Visszatérve: ő, az átlagembertől eltérően van, hogy száz illat mintát is képes egyértelműen megkülönböztetni, érezni egymás után. Képzeljük el, hogy akkor a kutya mire lehet képes.

Az emberi bőr illata, akár az ujjlenyomatunk, teljesen egyedi. Zsolt munkája lényegében abból áll, hogy igen drága pénzért (20-30 ezer euró) a milliomos feleség bőrére, a személyiségéhez tökéletesen passzoló illatot kreáljon, amit „felvéve” az esztétikai minőség egy új, magasabb fokára léphet az illető.

Érdekes dolgokat árult el a nagy kereskedelmi parfümériák és hálózataik csöppet sem idilli világáról. Nagy titkot nem árulok el, amikor azt mondom, hogy itt sem az értékmegőrzés/teremtés a cél, hanem a biztos profit (bár kétségtelen, hogy minőségi módon).

Zólyomi Zsolt honlapja pedig itt található, sok egyéb érdekes infóval.

 

Szólj hozzá!

Címkék: show zsolt parfüm morning zólyomi

A bejegyzés trackback címe:

https://webtiger.blog.hu/api/trackback/id/tr302247997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása